Thursday, February 28, 2008

15 soovitust esinejale



SOOVITUSED ESINEJALE

1. Olla rahulik, sest „publikum” on ainult inimesed ja esineja on samuti inimene. See peaks olema peaaegu ideaalseks eelduseks luua mõnus, pingevaba keskkond, suhtlus, mis ei ole pingeline.

2. Esineja peaks õhkama enesekindlusest ja ma usun, et selle eelduseks on tõdemine, et eksimine ei ole maailma lõpp. See on täiesti loomulik ja keegi ei saagi ega peagi teadma kõike.

3. Esineja ei ole vaid teistele enda näitaja, ta on pigem suhtleja, kes juhib teatud mõttes näiteks õppeportsessi.

4. Hea suhtlemise eelduseks on kuulamisoskus.

5. Kuulamine omakorda loob mõistva (õpi)keskkonna. Kui „publikum” tunneb, et ta on esinejale tähtis, siis tunneb ta ennast paremini.

6. Sotsioloog Allaste toob välja, et väga tähtis on „publikumi” sütitada küsimustega.

7. Esinemise kohta on Allaste öelnud, et tuleks kohe esinemise alguses endale tähelepanu saada ning alustada lihtsalt ja löövalt.

8. Leian, et peale alguses tähelepanu köitmist saab suhteliselt lihtsate, kuid mõjuvate nippidega tähelepanu hoida. Ma arvan, et selleks tuleb õppijad ise kaasata kogu protsessi.

9. Kui õppijate seas on selliseid inimesi, kes tahavad ise juhtida esineja asemel. Neile tuleks anda see võimalus ning jälgida, kuidas nad sellega hakkama saavad. Esineja peab ikkagi juhtima kogu protsessi ja panema esikohale õppijate vajadused.

10. Võimalusel tuleks kindlasti kasutada individuaalset lähenemist.

11. Kogu esinemise jooksul tuleb olla kindel ka selles, kuidas sa välja näed ja ennast üleval pead.

12. Riietus peaks olema eelkõige mugav, kuid vastavalt sündmuse kontekstile tuleb ka enda riietust muuta. Jalanõud peavad olema mugavad, mida saab kanda vaevusteta kogu esinemise lõpuni.

13. Iseenesest peaks esineja enesekindlus tulema just silmaringist ja kompetentsusest.

14. Hea diktsioon on vajalik, et ennast kuulajatele selgeks teha. Kõne ei tohiks olla kiire ega segane. Lihtsad ja selged laused on kõige paremad. Ennast tuleb selle koha pealt kogu esinemise jooksul jälgida.

15. Samuti nagu peab olema hea diktsioon, peab ka olema kogu hoiak meeldiv, mitte mingil juhul üleolev. Ma mõtlen selle all just kehahoiakut ja füüsilist poolt.

KASUTATUD ALLIKAD:

· Allaste, A.-A. (2008). Haarav esineja sütitab küsimustega. Eesti Postimees.

[28. Veebruar 2008]

http://www.tarbija24.ee/200108/esileht/olulised_teemad/tarbija24/too/306229.php?haarav-esineja-sutitab-kusimustega